Avui recuperem un projecte que ens va encantar rebre al taller. La restauració d’una nevera de gel dels anys 60.
Una mica d’història
Encara que ara pugui semblar sorprenent, en els anys 60 molt poca gent tenia nevera a casa seva. Tenir-la, era quasi un luxe que pocs es podien permetre.
Aquestes neveres, no eren elèctriques, simplement es tractaven d’armaris de fusta amb una capa de suro intermèdia i unes portes amb juntes de goma per fer-les estanques. Solien tenir un compartiment a la part superior, que s’accedia pel sostre de l’armari on es col·locava el gel. I una porta a la part frontal que donava accés a la cambra on es guardaven els aliments. A la zona inferior, tenien un calaix bastant gran on s’acumulava l’aigua de desglaç.
El funcionament era molt simple, es col·locava un bloc de gel al compartiment de la part superior de la nevera, el qual s’anava desfent durant el dia mantenint fred el que hi havia a dins.
Si vols saber més sobre la història i l’evolució de les neveres, no et perdis aquest blog.
Fitxa de restauració
Títol: “Restauració d’una nevera de gel dels anys 60”
Propietari: particular.
Objecte: arts decoratives.
Autor: anònim.
Datació: anys 60.
Examen organolèptic/degradacions
L’estat de conservació de la peça és regulat, tot i que l’exemplar no pateix cap degradació activa, presenta algunes degradacions que han modificat la seva estructura i estabilitat.
La peça presenta una gran quantitat de brutícia en forma de pols i incrustacions tant a la fusta exterior com en l’interior de la nevera. A la zona inferior la fusta es troba debilitada i s’observen nius d’aranyes i excrements d’insectes
Pel que fa a la fusta, s’observen aixecaments i ondulacions possiblement provocades per fluctuacions d’humitat relativa durant el seu emmagatzematge. Aquestes ondulacions i aixecaments han provocat pèrdues a la pintura exterior gràcies a les quals s’ha evidenciat que la pintura no és original.
Pel que fa a el metall interior, s’observen incrustacions blanquinoses, restes d’altres objectes sense identificar i zones oxidades.
Tractaments de restauració
Comencem la restauració amb el desmuntatge de les parts de la nevera i la neteja superficial amb paletina i aspiració tant per l’exterior, com per l’interior de la peça i per la zona inferior. S’ha continuat amb la neteja en humit de l’interior de la nevera i de la part inferior.
Després, s’ha procedit a decapar la pintura i eliminar totes les capes no original fins a arribar a la fusta natural. S’ha continuat la restauració de la fusta consolidant les zones debilitades i reemplaçant els plafons que es trobaven en mal estat de conservació.
Un cop finalitzats aquests tractaments, s’ha procedit a la tinció de la fusta per tal d’aconseguir un aspecte uniforme i s’ha protegit amb un vernís.
Pel que fa als elements metàl·lics de l’interior de la nevera, s’han tractat eliminant l’oxidació i part de les incrustacions blanquinoses de manera mecànica i s’ha procedit a protegir les zones amb àcid tànnic.
En el cas dels elements metàl·lics de l’exterior de la nevera, manetes i frontisses, s’han netejat en humit amb solució hidroalcohòlica i de manera mecànica amb raspalls fins a eliminar les incrustacions.
Per acabar, s’han tornat a muntar les diferents parts de la nevera collant les portes amb les frontisses i col·locant les manetes.
Esperem que la restauració d’una nevera de gel dels anys 60 t’hagi semblat interessant. No et perdis les altres entrades del blog!!