Restauració d’una escultura Balinesa Loro Blonyo

Avui us volem mostrar el procés de restauració d’una escultura Balinesa Loro Blonyo policromada. Aquesta escultura forma part d’un conjunt de dues escultures, anomenades pels natius Loro Blonyo que significa parella inseparable.

Aquestes escultures policromades són originàries de l’illa de Java (indonèsia), representen a la deessa Dewi Sri i el seu marit Sadono. Tradicionalment es regalaven als recent casats com a símbol d’amor etern, prosperitat i fertilitat. Es deia que les parelles balineses no es podien separar mai i que donaven bon auguri als acabats de casar.

Tradicionalment aquestes escultures eren tallades i pintades a mà. Sovint l’escultura masculina es col·locava al costat dret mentre que l’escultura femenina es col·locava a la part esquerra del dormitori. Hi ha molt poca informació sobre les parelles balineses, es coneix també que en alguns temples utilitzaven Loro Blonyo durant les cerimònies nupcials. Si en vols saber més, clica aquí.

Fitxa de restauració d’una escultura Balinesa Loro Blonyo

Títol: “Escultura balinesa Loro Blonyo”

Propietari: particular.

Objecte: pintura sobre fusta, escultura policromada.

Autor: anònim.  

Datació: s.XIX.

Examen organolèptic/degradacions

L’estat de conservació de la peça és dolent, tot i que l’exemplar no pateix cap degradació activa, presenta algunes degradacions que han modificat la seva estructura i estabilitat.

Restauració d'una escultura Balinesa Loro Blonyo

La peça presenta una gran quantitat de brutícia en forma de pols i incrustacions de forma generalitzada, que modifiquen l’aspecte i els colors originals de l’escultura.

Però probablement la degradació més greu que pateix aquesta peça és la fragilitat i debilitat del suport de fusta que han provocat diverses pèrdues i deformacions a la policromia.

La fusta de l’escultura es trenca amb facilitat, gairebé només en tocar-la. Aquesta fragilitat ha estat causada per un atac de termites, aquestes s’han menjat gran part de la fusta interna de l’escultura deixant gairebé intacte l’última capa, la que rep la policromia.

Així que a simple vista no s’aprecia cap orifici ni galeria però en analitzar l’escultura per la zona inferior es poden observar una gran quantitat de galeries i restes d’excrements de termita. Aquests excrements també es localitzen en grans quantitats a les zones de les pèrdues.

Per altra banda, aquesta escultura ha estat intervinguda anteriorment. Durant aquesta intervenció anterior es va col·locar una massilla de tonalitat negra per reintegrar les pèrdues de la fusta.

Cal destacar que la massilla emprada no compleix amb el codi deontològic del camp de la restauració, ja que és irreversible i excessivament dura. Però eliminant-la posaríem en risc la integritat de la peça i seria un tractament massa agressiu per una obra tan delicada. Així doncs procedirem a conservar aquestes reintegracions aplicades en una restauració anterior per tal de no posar en risc l’obra i realitzar la mínima intervenció per estabilitzar l’obra.

Tractaments de restauració

Comencem la restauració amb una neteja molt delicada amb paletina i aspiració per tal d’eliminar brutícia superficial en forma de pols. En aquesta neteja eliminem també les restes d’excrements de l’interior de l’escultura.

Un cop realitzada aquesta primera neteja, procedim a consolidar la fusta injectant en el seu interior una cola neutra, reversible i químicament estable. Un cop la fusta es troba estabilitzada, procedim a aplicar a les zones de les pèrdues una massilla de restauració afavorint a la consolidació de la fusta i a la vegada atorgant a la peça una uniformitat estètica i homogènia.

Un cop acabat amb els tractaments de consolidació de l’estructura interna. Procedim a una segona neteja aquest cop en humit per acabar d’eliminar la brutícia impregnada.

Per acabar, s’ha finalitzat la restauració de la peça reintegrant cromàticament les zones de pèrdues de la policromia. La reintegració s’ha realitzat a la manera il·lusionista per tal d’integrar-les a simple vista.

Si t’ha agradat aquesta restauració d’una escultura Balinesa Loro Blonyo, consulta els nostres projectes de restauració que trobaràs a l’apartat del taller de la nostra web.

Tags: No tags

Comments are closed.