Avui us volem mostrar el procés de restauració d’un missal de 1675. Un missal és un llibre litúrgic que conté les cerimònies, oracions i rúbriques per a la celebració de la missa. En aquest cas, es tracta d’un missal de 1675 amb enquadernació de pell amb tapes de cartró, nervis de corda i llom rodó.
Fitxa de restauració d’un Missal de 1675
Títol: “Missal SACR. CONGREG. RITVVM DIE XIII. IV LII 1675”
Propietari: particular.
Objecte: obra gràfica, llibre.
Autor: anònim.
Datació: 1675.
Examen organolèptic/degradacions
El missal es troba en un bon estat de conservació en general. L’enquadernació no es troba fràgil, els quadernets estan ben subjectats i cosits i no presenta cap degradació en actiu que perjudiqui la peça.
En primer lloc, a l’interior del missal s’observen alguns plecs, petits esquinçaments i taques greixoses produïdes probablement causades per residus de cera i d’ús. A la zona del cosit de la tripa, hi ha acumulació de partícules de pols i petits excrements d’insectes. Per altra banda, algunes pàgines presenten erosió i algunes galeries provocades possiblement per l’insecte Lepisma Saccharina. Les guardes presenten un to engroguit, possiblement provocat per l’acidificació de les coles i el mateix envelliment del paper.
En segon lloc, pel que fa a les tapes de pell, la pell es troba erosionada, deshidratada i ha perdut flexibilitat. A més, també presenta alguns petits aixecaments. S’observen pèrdues de suport, algunes provocades per les galeries d’insectes, i altres localitzades a zones més exposades i provocades possiblement per l’ús continuat del missal. Les cantoneres es troben desgastades i algunes han perdut part del suport intern de cartró i la pell.
Per acabar, els elements metàl·lics compostos per bronze i ferro, es troben oxidats i amb eflorescències blanquinoses produïdes per la seva pròpia degradació.
Tractaments de restauració
Primerament, s’ha efectuat una neteja amb paletina i aspiració a la zona del cosit de la tripa. Després s’ha procedit a la neteja i rehidratació amb crema de neteja especial per cuir a la pell de les portades.
Un cop realitzades les neteges, s’ha procedit a reintegrar les pèrdues de pell amb una pell nova de la tonalitat de la pell original. Després s’ha procedit a la consolidació del cartró de les cantonades i s’han reintegrat les pèrdues de les cantonades amb pell de la mateixa tonalitat que l’original i amb adhesiu reversible.
Després s’han fixat els aixecaments de pell amb adhesiu reversible i s’ha finalitzat la restauració amb la neteja dels elements metàl·lics amb fibra de vidre i protegint-los amb àcid tànnic.
Si tens un llibre com aquest a casa, i t’agradaria restaurar-lo, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres i demanar pressupost sense compromís.